مقدمه
اکنون عصر عاشوراست. کمکم به شام غریبان نزدیک میشویم. من هر سال در شام غریبان در یکی از مساجد رنان روضه میخواندم. موضوع عمومی همه روضههایم، غربت حسین «ع» در میان ما شیعیان بود. دوسال است که دیگر در شام غریبان روضه نمیخوانم. راستش دیدم سال به سال که عزاداری ما برای حسین بیشتر میشود، غربت حسین هم در میان ما بیشتر میشود. امروز خیلی دلم گرفته بود. نگاه کردم دیدم در دلم روز روضه است. سالهاست به روضه نمیروم. وقتی اقوام از همسرم میپرسند چرا شوهرت به روضه ما نمیآید، پاسخ میدهد او هر روز در دلش روضه است. امروز میخواهم یکی از آن روضهها را برای شما بخوانم، شاید دلتان به درد آید، اما به جای آنکه اشکی بریزید، دستی از آستین عقل برون کنید و تصمیم بگیرید برای تغییر وضع موجود، از خودمان شروع کنیم.
ما شیعیان فضایل فراوانی را، بهحق، برای حسین – که درود خدا بر او باد – بر میشمریم. اما به گمان من هیچگاه از دو فضیلت بزرگ حسین، یاد نکردهایم. یکی «وفای به عهد» و احترام به میثاقی که با دیگران، حتی با دشمن، میبست و دیگری «فضیلت گفتوگو». پس از صلح امام حسن «ع» با معاویه، نه تنها امام حسین «ع» تا هنگام شهادت برادرش بر پیمان صلح پایدار بود، بلکه حتی پس از مرگ برادرش نیز، تا زمانی که معاویه زنده بود، این پیمان را نشکست و وقتی برخی یارانش به او پیشنهاد قیام دادند فرمود «ما بیعت کرده و پیمان بسته ایم و راهى براى شکستن بیعت ما نیست.»
دین ما دین «شنیدن» است نه دین نعره کشیدن. پیامبر اکرم «ص»، همیشه سراپاگوش بود، تا جایی که منافقان از روی استهزا او را «اُذُن» (گوش) میخواندند و وقتی پیامبر دلگیر شد پیام وحی آمد که « قُلْ أُذُنُ خَیْرٍ لَکُمْ» (بگو سراپاگوش بودن برای شما بهتر است/ یا: او بهترین گوشدهنده برای شماست). و حسین «ع» نیز همانند جدش سراپا گوش بود و اهل مدارا و گفتوگو بود. در مسیر مدینه تا مکه و از مکه تا کربلا همه جا شیوه اش «گفتوگو» بود. گفتوگو با همه، با خانواده، با یارانش، با کسانی که مخالف حرکت و اقدام او بودند و حتی با دشمنانش. امام در کربلا با فرمانده لشکر کوفه دیدار و رودررو گفتوگو کرد و حتی برخی اخبار حاکی از آن است که امام پیشنهاد داد که بگذارند به شام برود و با یزید گفتوگو کند. اما ظالمان تن به گفتوگو ندادند. ظالمان، خود را حق میدانستند و یزید را خلیفه پیامبر و بنابراین حاضر نبودند با کسی که بر خلیفه پیامبر خروج کرده است گفتوگو کنند. در واقع اگر کربلا، کربلا شد، چون ظالمان همه راههای گفتوگو را بر حسین بستند و تنها یک راه گذاشتند: تن دادن به ذلت و اسارت و البته حسین کسی نبود که چنین کند.
امروز میخواهم به غربت حسین «ع» در جامعه ما از زاویه «وفای به عهد» و «گفتوگو» بنگرم. میخواهم به برخی ظلمهایی اشاره کنم که ما مدعیان پیروی از حسین به دیگرانی روا میداریم که با ما متفاوتند و همانند ما نمیاندیشند؛ به بی وفاییهایی که در عهد و پیمان خود کردهایم و به راه های گفتوگویی که بین خود و دیگران مسدود ساختهایم.
ترا به خدا اگر شیعهی حسین هستید، این روضه را تا پایان بخوانید و بعد قضاوت کنید که آیا اگر حسین امروز در میان ما بود مانند ما عمل میکرد و ما را توصیه به همین رفتارها میکرد؟ و بعد ببینید آیا حسین و اندیشهی او و راه و رسم او در میان ما غریب نیست؟
سفر به ولایت تبعیض
در پاییز سال ۱۳۸۰ وقتی با حمله آمریکا به افغانستان رژیم طالبان فروپاشید، از طرف مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ماموریت یافتم که گزارشی از تحولات مناطق مرزی ایران و افغانستان تهیه کنم. سفری دشوار، آزارنده و آموزنده بود. من پیش از آن همواره از نحوه برخورد حکومت ایران با حقوق مهاجران افغان و بویژه ممانعت از ثبت نام کودکان آنان در دبستانها خیلی آزرده خاطر بودم؛ احساس میکردم به انسانیت، ایرانیت و اسلامیتم اهانت شده است. چون میدیدم که علاوه بر ظلمی که به این کودکان میکنیم، چه فرصتی را برای ایجاد دوستی پایدار با ملت همسایه از دست میدهیم. اگر ما کودکان افغان را در این چهار دهه سخاوتمندانه آموزش داده بودیم اکنون سه میلیون سفیر صلح در ایران و افغانستان داشتیم. خیلی ساده، ما حسینیها، حق آموزش را – که در دنیای مدرن همسایهی حق حیات است – از صدها هزار کودک هم دینمان (که پدران شان تا ۱۶۰ سال پیش شهروند ایران بودهاند)، دریغ کردیم.
من از دهه شصت از سیاست تبعیض آمیزمان در مورد آموزش کودکان افغان نگران و دل آزرده بودم. نگرانی ام به حدی بود که در اوایل دهه هفتاد با هزینه شخصی نخستین مدرسهی غیررسمی برای آموزش کودکان افغان را در اصفهان و با نام «دبستان لالههای مهاجر» تاسیس کردم. حتی آموزشوپرورش به ما کتاب نمیداد و ما مجبور بودیم از کتابهای دست دوم بچههای ایرانی استفاده کنیم. بارها از سوی مراجع قانونی برای بستن مدرسه ما اقدام شد و ما مجبور بودیم مکان مدرسه را به جای دیگری منتقل کنیم تا کارمان را ادامه بدهیم.
وقتی سه سال پیش جوانی افغان به اتاقم آمد و گفت من نعمتالله یعقوبی دانشجوی کارشناسی ارشد رشته روابط بینالملل دانشگاه اصفهان هستم که در دبستان لالههای مهاجر شما خواندن و نوشتن را آموختم، اشک در چشمانم جاری شد و دریافتم که جمهوری اسلامی چه فرصتی را در این سی سال از دست داده است. جمهوری اسلامی با سی سال تاخیر نهایتا در سال ۹۴ به این خطای خود پی برد و تصمیم گرفت اجازه دهد که همه کودکان مهاجران افغان (اعم از قانونی یا غیرقانونی) بتوانند در مدارس دولتی ایران ثبت نام کنند. ما برای سیسال، آینده چند نسل از مهاجران افغان را به گروگان گرفتیم. پدران شان را به بیگاری بردیم و با نیروی کار آنها شهرهامان را ساختیم و سخت ترین مشاغل را در صنایعمان بر دوش آنها گذاشتیم، اما اجازه ندادیم کودکان شان در مدارس ما درس بخوانند. و البته به جز حوزه آموزش، ما خطاهای راهبردی دیگری نیز در مورد مهاجران افغان در حوزههای حقوق عمومی و فعالیتهای اقتصادی داشته ایم که بیان آنها در این نوشتار نمیگنجد.
با این حال تا زمان سفرم به مرزهای شرقی ایران متوجه عمق بیتدبیری و ظلمهایمان در برخورد با ملت افغان نشده بودم. در مناطق مرزی از زندانهایی بازدید کردم که در آنها مهاجران غیرقانونی افغان را در شرایطی غیر انسانی بازداشت کرده بودیم. اما عجیب آن جا بود که با وجود این برخوردهای خشن، همزمان بی تدبیری ما باعث شده بود تا مرزهای مان به طرز خنده داری دستخوش بی ضابطگی و هرج ومرج باشند. برای مثال در حاشیه شهر زابل خانه ای را دیدم که روی خط مرزی ساخته شده بود؛ یعنی یک اتاق آن در ایران و اتاق دیگرش در افغانستان بود.
اینها را به عنوان مقدمه گفتم تا ذهن شما آماده شود برای نشان دادن این که چگونه از همین نوع ظلمها، بی تدبیریها و رفتارهایی تا این حد خطا و فاجعه بار را نیز نسبت به شهروندان ایرانی خودمان یعنی اقوام بلوچ، کُرد و عرب داشته ایم که اگر امروز آن رفتارها را متوقف و جبران نکنیم برای آینده ایران خسارتبار خواهد بود.
در همان سفر، در زاهدان به دیدار مولوی عبدالحمید رفتم. مولوی یک سینه سخن داشت و بیپرده بیرون میریخت. نمیدانم چرا به منِ جوانِ شیعهای که هیچ قدرت سیاسی و حکومتی نداشت و فقط داشت کار تحقیقی میکرد اعتماد کرد و سفره دلش را باز کرد. آن زمان هنوز گروههای تندرویی مانند جندالله در سیستانوبلوچستان شکل نگرفته بودند. مولوی نمونههای زیادی از بی عدالتیها و تبعیضهایی که حکومت در مورد بلوچهای اهل سنت روا داشته بود را مثال زد و بعد گفت به خاطر این تبعیضها جوانهای ما دارند برای تحصیل یا کار به پاکستان میروند. او گفت: به مقامات تهران بگویید اگر به این شرایط پایان داده نشود تعداد بیشتری از این جوانان به پاکستان میروند و آنگاه فردا روز وقتی بازمیگردند بسیاری از آنها با افکار القاعده و طالبان به ایران باز خواهند گشت. مولوی راست می گفت، در همان زمان که مولوی داشت این هشدارها را می داد، عبدالمالک ریگی و برخی یارانش، بینام و نشان در پاکستان مشغول تحصیل در مدارس دینی آن کشور بوند. چند سال بعد با بازگشت عبدالمالک ریگی به ایران و تشکیل گروه جندالله، پیشبینی مولوی محقق شد.
مولوی به عنوان نمونه برایم توضیح داد که اخیرا یکی از نهادهای حکومتی در استان از طریق انتشار اطلاعیه عمومی و برگزاری آزمون، صد نفر نیروی جوان را استخدام کرده است؛ با توجه به این که اکثریت جمعیت این استان اهل سنت هستند انتظار میرفته است که دستکم نیمی از پذیرفته شدگان اهل سنت باشند، اما وقتی دوستان مولوی تحقیق کردهاند متوجه شدهاند که هیچ جوان اهل سنتی در میان پذیرفتهشدگان نیست. آنگاه مولوی جمله عجیبی را گفت که هنوز وقتی به خاطر میآورم قلبم تیر میکشد. مولوی گفت به مقامات تهران بگویید: اینقدر نگویید «برادران اهل تسنن»، ما چیز زیادی نمیخواهیم، به ما فقط «حقِ خواهری» بدهید، ما به حق خواهری هم راضی هستیم و جوانان مان را راضی خواهیم کرد.
اجازه بدهید اعتراف کنیم که ما به زبان مسلمانیم ولی در عمل شدیدا گرفتار نژادپرستی قومی و مذهبی هستیم و قانون اساسی را هم که خودمان نوشته ایم و به آن رای دادهایم و عهد و میثاقی است بین حکومت و شهروندان کشور، هم قبول نداریم. ما به بلوچها به کُردها به عربها، به ترکمنها، به اهل تسنن و سایر شهروندانی که جزء ما «اکثریت برگزیده» نیستند «حق خواهری» هم ندادیم. ما کدام یک از حقوق ویژهای که قانون اساسی – به عنوان یک پیمان ملی – برای اقلیتهای مذهبی، قومی و زبانی قائل شده است را به آنها داده ایم؟ اعتراف کنیم که ما بر عهد و پیمان رسمی خود که ۹۸ درصد از مردممان به آن رای داده اند نمانده ایم. آیا ما پیروان مکتب حسینی هستیم که بر پیمان خود حتی با معاویه، تا آخر باقی ماند؟
سفر به ولایت تسویف
ده سال بعد از گفتوگو با مولوی، برای انجام مطالعات توسعه به کرمانشاه و کردستان رفتم و مصاحبه هایی با سرآمدان سیاسی، فکری، قومی و مذهبی این استانها داشتم. در جوانرود به دیدار روحانی برجستهی کُرد «ماموستا بهرامی» رفتم. داستان برخورد نهادهای حکومتی ما با ماموستا بهرامی و نقض حقوق اولیه شهروندی او حتی در انجام فعالیتهای اقتصادی، خود داستانی شنیدنی است و نشان میدهد که ما چگونه به صورت سیستماتیک مانع توسعه مناطق کُردنشین شدهایم. اما ماموستا نگران ضایع شدن حقوق خودش نبود او حرفهای مهمی زد که با آن که دیر شده است اما اگر اکنون نیز شنیده شود، شاید بتوان آب رفته را به جوی بازگرداند. بلوچستان را ولایت تبعیض گفتم و اکنون کردستان را ولایت تسویف میخوانم. تسویف به معنیِ «پیدرپی کاری را به تاخیر انداختن» و «وعدههای دروغ دادن» است. ما در مناطق کُردنشین، تسویف کردهایم.
ماموستا گفت سی سال است ما پیران کُرد به جوانان مان میگوییم دنبال کار سیاسی و هواداری از گروههای سیاسی معارض نروید. به آنها میگوییم بالاخره این دموکراسی نیم بندی که در این دیار وجود دارد راه را برای مشارکت شما و رسیدن به حقوقتان خواهد گشود. بروید دنبال درس خواندن. بروید دنبال تحصیلات عالی تا در آینده بتوانید با حضور در موقعیتهای کارشناسی و مدیریتی کشور، هم راه را برای توسعه مناطق کُرد نشین هموار کنید و هم حقوق شهروندان کُرد را به طرق قانونی و سیاسی استیفا کنید. ماموستا گفت: اما حالا بعد از سی سال، دهها هزار جوانِ دانشآموخته عالیِ کُرد چشم در چشم ما نگاه می کنند و می گویند چه شد آن وعدهها؟ ما رفتیم و تحصیل کردیم و متخصص شدیم و برگشتیم، اما سقف فرصتهایی که در این کشور برای ترقی به ما داده میشود، مدیریت مدرسه، یا یک پست رده میانی در ادارات معمولی است. موقعیتهای کلیدی و سیاسی و مدیریتی سطح بالای اداری به روی جوانان تحصیل کردهی کُرد بسته است.
و من (رنانی) میپرسم راستی چه توجیهی دارد که هنوز پس از چهل سال تثبیت حاکمیت جمهوری اسلامی، به جز در دولت موقت مهندس بازرگان، هنوز هیچ کُرد اهل سنتی نتوانسته است استاندار کردستان یا آذربایجان غربی یا سیستانوبلوچستان شود؟ راستی چه توجیهی دارد که کشوری با بیش از ده درصد جمعیت اهل تسنن، هنوز طی چهل سال یک وزیر اهل سنت نداشته است؟ راستی چه توجیهی دارد که علیرغم تصریح قانون اساسی اجازه نمیدهیم در کنار زبان فارسی، زبانهای دیگر اقوام ایرانی نیز در مناطق و استانهای آنان تدریس شود؟ راستی چه توجیهی دارد که با وجود دهها هزار نفر اهل سنتِ ساکن تهران آنها حق داشتن یک مسجد برای خود ندارند؟ راستی چه توجیهی دارد که اهل سنت ساکن تهران در خانههای خود نیز نمیتوانند دور هم جمع شوند و نماز جمعه برگزار کنند؟ راستی چه توجیهی دارد که جمهوری اسلامی در این چهل سال به بهانه اجرای برنامههای توسعه، بخش اعظم نفت و سایر منابع اقتصادی و طبیعی کشور را برداشت و مصرف کرده است و اکنون پس از نزدیک به چهل سال، سهم استان کردستان از صنعتی شدن کشور فقط ۸ واحد صنعتی بالای ۱۰۰ نفر کارکن است (درست خوانده اید: فقط هشت واحد) و کل شاغلان صنعتی واقعی این استان تنها ۸۵۰۰ نفر میباشند؟ اگر شما فکر میکنید این وضعیت تصادفی است، من میگویم نه، ما آگاهانه نگذاشتیم مناطق کُرد نشین توسعه بیابند. کردستان امروز یکی سه استان اول کشور با فقر چند بعدی است. با این حال همین کردها بالاترین مشارکتها را در انتخاباتها دارند و در انتخابات اخیر هم به سه برابر شدن یارانهها، «نه» گفتند.
و آنگاه ماموستا ادامه داد: ما دیگر پاسخی به جوانان مان نداریم. آنها در تمام این سالهای تبعیض و حذف، سکوت کردند و درس خواندند و امیدوار بودند که آرام آرام به سمت بازشدگی و دستکم اجرای قانون اساسی برویم. اما نرفتیم. جوانان تحصیلکردهی ما اکنون سه راه دارند:
یا وضع موجود را بپذیریند که به منزله ادامه بیکاری و تبعیض و ضایع شدگی حقوق و خانه نشینی و بسته بودن راه ترقی و تعالی آنان است؛
یا به خارج مهاجرت کنند که اکنون با تحولات منطقه و مشکلات اروپا، دیگر راه برای مهاجرت آنها بسته است؛
یا به گروههای معارض که وعدههای آرمانی میدهند بپیوندند.
ماموستا بهرامی هشدار میداد که اگر جمهوری اسلامی مسیر خود را اصلاح نکند احتمال پیوستن جوانان به گزینه سوم روز به روز شدیدتر میشود. او می گفت: ما سی سال عرق ریختیم تا به جوانان مان حالی کردیم که راه بهروزی مردم کُرد از گلوی اسلحه نمیگذرد. راه بهروزی آنان تنها از طریق دانشگاه و مشارکت مدنی و انتخابات و فعالیت اقتصادی میگذرد. ماموستا میگفت: اما دیگر این روزها، جوانان، ما را باور نمی کنند و حرف ما خریدار ندارد. آنان به زبان بی زبانی می گویند:
ما آزموده ایم در این شهر بخت خویش/ بیرون کشید باید از این ورطه رخت خویش
راستی آیا ما تاکنون حرف مردمان کُرد و بلوچ و ترکمن و عرب و سایر اقوام کشورمان را درباره حقوقشان شنیدهایم؟ کسی تاکنون دیده است که در سیمای ملی ما میزگردی باشد که در آن نمایندگان این بخش از شهروندان در آن حضور یابند و درباره استیفای حقوقشان سخن بگویند؟ آیا تاکنون برنامه ای درباره آموزش زبان مادری کُردی و ترکی و بلوچی و … در سیما بوده است؟ آیا تاکنون اجازه دادهایم روشنفکر یا ماموستای اهل سنت در صداوسیمای ما درباره بیعدالتیهایی که ما در مورد آنها روا میداریم سخن بگویند و خطرات این شیوه رفتار را به ما گوشزد کنند؟ چرا گمان میکنیم اگر چند صد راننده تاکسی در تهران اعتراض کردند باید فورا یک برنامه خبری برای انعکاس نظرات آنها در سیما پخش کنیم اما اگر ده میلیون اهل سنت به روندهای خلاف قانون اساسی در مورد خودشان معترض باشند نباید سخن آنان را بشنویم؟ باور کنید ما از بس عادت کردهایم فریاد بزنیم قدرت «شنیدن» خود را کاملا از دست دادهایم. ناتوانی از شنیدن باعث شده است که ما حتی بین خودمان هم دیگر توان گفتوگو نداشته باشیم. آیا ما امت پیامبری هستیم که همهی وجودش گوش بود؟
سفر به ولایت عقل
و اکنون ما پیروان حسینی که مظهر «وفای به عهد» بود، چهار دهه است بخشهای مهمی از میثاق ملیمان یعنی قانون اساسی را زیر پانهاده یا مغفول گذاشتهایم و در این مدت حتی توانایی گفتوگو درباره اصول اختلافی آن را هم نداشته ایم، و همچنان با خطا پشت خطا به پیش رفتهایم تا اکنون به نقطهای از تاریخمان رسیده ایم که مشکلاتِ انباشته در حوزههای مختلف در حال تبدیل شدن به بحران هستند و به زودی با سیلابی از بحرانها روبهرو خواهیم شد که اگر اکنون چاره نکنیم، زودا که خود را تسلیم سیلاب خواهیم یافت. ما فرصتْ پشت فرصتْ سوزاندهایم و قوام اقتصادی و اجتماعی خود را به پای اهداف جناحی ریختهایم تا اکنون که مثلا با اعتصاب کارگران شرکت آذرآب، از ترس سرایت بحران، دستپاچه میشویم و با آنها برخورد خشن و خونین میکنیم یا مثلا تحول طبیعیای مثل «همه پرسی استقلال» در اقلیم کردستان نگرانمان میکند و خط و نشان میکشیم.
اکنون که حکومت اقلیم کردستان عراق با برگزاری همه پرسی استقلال، دست به کار بر هم زدن ساختار ژئوپولتیک منطقه شده است، حتی اگر اقلیم کردستان در عمل از عراق جدا نشود هم، عملا تغییر ساختار جغرافیای سیاسی کنونی منطقه آغاز شده است. کُردها یکی از اقوام اصیل ایرانی هستند که عاشق ایرانند. اما حجم تبعیض ما در این سالها، و هنوز هم، چنان بالاست که ممکن است نقطه ای فرا برسد که نفرت تولید شده از این تبعیض بر عشق ایرانی آن غلبه کند.
اکنون نوبت آن است که ما به ولایت عقل سفر کنیم و نخستین منزل این سفر، پذیرش یک «پارادایم شیفت» در حوزه سیاست داخلی کشور و بویژه در حوزه نگرشمان به اقوام ایرانی است. «پارادایم شیفت» به معنی «تغییر نگرش» یا «نو نگری» است.
یک سیستم اجتماعی و سیاسی وقتی از عملکرد طبیعی و مطلوب خود دور می شود، بازگشت آن به مسیر مطلوب یعنی مراحل بازپروری یک سیستم شامل اینهاست: «بهبود»، «اصلاح»، «تحول»، «پارادایم شیفت» (نو نگری) و «انقلاب». یعنی یک نظام سیاسی اول باید دنبال «بهبود» خود باشد، اگر نشد باید برود سراغ «اصلاح»، اگر نشد ناچار است دست به «تحول» بزند، اگر در ایجاد تحول هم شکست خورد به زودی نقطه ای می رسد که جز با «پارادایم شیفت» نمیتوان سیستم را نجات داد و اگر سیستم ناتوان از ایجاد پارادایم شیفت باشد، لاجرم در فرایند عمر خویش به نقطه «انقلاب» خواهد رسید. و انقلاب میتواند از نوع انقلابهای انتقالی باشد (مثل انقلاب اسلامی ایران) یا از نوع انقلابهای انهدامی (مثل انقلابهای سوریه و لیبی).
در بهبود و اصلاح، نه هدف تغییر میکند نه ساختارها. در بهبود فقط عملکردها بهتر میشود و در اصلاح، فرایندها بازبینی میشود. در تحول، ساختارها هم تغییر میکند. اما در پارادایم شیفت، اول باید «نگرش» ما عوض شود و به دنبال آن، هم اهداف و هم ساختارها را بازنگری کنیم.
عصر هاشمی در ایران، دوران «بهبود» بود که به علل مختلف ناتمام ماند و لاجرم باید به دوره اصلاح گذر میکردیم. در عصر خاتمی وارد دوران «اصلاح» شدیم، که ناشیگری بازیگران سیاسی و قدرت طلبی اصحاب قدرت، آن را به شکست کشاند. ازانتخابات ۱۳۸۴ کشور وارد دوران «تحول» شد. فرقی نمیکند در ۸۴ احمدی نژاد برای تحول آمد (اما تحول از منظر خودش) و بعد هم در ۸۸ موسوی و کروبی برای تحول آمدند (آن هم تحول از منظر خودشان). همهی آنها درست تشخیص داده بودند، اصلاحات بینتیجه مانده بود و نظام نیاز به تحول داشت، اما احمدینژاد تحول را در بازگشت به ساختارها و سازوکارهای سه دهه قبل میدید و موسوی و کروبی تحول را در لزوم پالایش نظام و احیای همه اصول قانون اساسی میدیدند.
اما پروژه تحولخواهی هر سهی آنها به شکست انجامید. مهم نیست عامل شکست چه بوده است، مهم این است که در این ساختار سیاسی، ایجاد تحول، امکانپذیر نشد. اکنون که نظام، تمام فرصتهای بهبود و اصلاح و تحول را به شکست کشانده است هیچ راهی ندارد جز آن که «پارادایم شیفت» را بپذیرد و گرنه نهایتا به نقطه «انقلاب» (انتقالی یا انهدامی) رانده خواهد شد.
آیا جمهوری اسلامی هیچگاه به پارادایم شیفت تن داده است؟ آری. مثلا پذیرش قطعنامه ۵۹۸ در پایان جنگ، یک پارادایم شیفت بود. پذیرش برجام نیز میتوانست به یک پارادایم شیفت بینجامد که البته تذبذبها و رقابتهای مخرب داخلی نگذاشت به سرانجام برسد. اما هر دوی اینها در حوزه سیاست خارجی بودند. اکنون ما در حوزه سیاست داخلی نیازمند یک پارادایم شیفت هستیم.
دولت روحانی، دولت شرایط استثنایی است، دولت گذار است، دولت پارادایم شیفت نیست. البته دولت روحانی، با به نتیجه رساندن برجام، در حوزه سیاست خارجی ما را به سمت یک پارادایم شیفت ناقص برد اما فشارهای رقبا نگذاشت که آن را به سرانجام برساند. اما دولت روحانی در حوزه سیاست داخلی حتی در مدیریت اقتصاد هم که مهم ترین ماموریت آن دولت است، برای خودش ماموریت پارادایم شیفت تعریف نکرده است. دولت روحانی در حوزه اقتصاد به تلاش برای «بهبود» بسنده کرد.
و البته من معتقدم در شرایط کنونی اصولا با تغییر دولتها، پارادایم شیفت ممکن نیست و این نظام سیاسی است که باید برای پارادایم شیفت تصمیم بگیرد. به گمان من ماموریت دولت روحانی از هم اکنون پایان یافته است. در حوزه سیاست خارجی، فرایند تحقق یک پارادایم شیفت متوقف شده است و در حوزه اقتصاد هم ماموریت دولت روحانی برای «بهبود»، با کنترل تورم به خوبی انجام شده است. برای «خروج حقیقی از رکود» (که در اقتصاد ما معیارش «مثبت شدن نرخ رشد تولید ناخالص داخلی» نیست بلکه معیارش کاهش ذخیره بیکاران است)، دولت روحانی هیچ کار دیگری نمیتواند بکند. درواقع اکنون میخواهم یک ادعای بزرگ را به زبان بیاورم و آن این که: در اسفند ۱۳۹۱ گفتم اقتصاد ما در «افق رویداد» است و دارد به سمت تکینگی می رود (این جا را ببینید) اکنون می گویم اقتصاد ما اکنون در میانهی تَکینگی (بخوانید تَکینهگی) است و بدون تحقق یک پارادایم شیفت در کل نظام سیاسی، نه تنها امکان خروج این اقتصاد از رکود وجود ندارد، بلکه باید به زودی منتظر یک بحران بزرگ، نظیر یک جهش ارزی و سپس یک انفجار تورمی هم باشیم؛ و اگر از اکنون شروع نکنیم ممکن است با یک انفجار تورمی، شرایط اقتصادی و به دنبال آن شرایط اجتماعی، کنترلپذیری خود را از دست بدهند.
جمهوری اسلامی در تمامی سالهای پس از جنگ تحمیلی، هنوز در حوزه داخلی هیچ پارادایم شیفتی را نپذیرفته است و من در نوشتههای دیگرم توضیح دادهام که این ناشی از «پیری زودرس» نظام سیاسی است که خودش محصول آن است که سیستم از اوایل دهه هشتاد وارد «تله بنیانگذار» شد (اینجا را ببینید). اما اکنون زمان آن است که پارادایم شیفت را بپذیرد. در غیر این صورت بعد از شکست در «پارادایم شیفت» باید منتظر ورود به مرحله بعدی (یکی از انواع انقلابهای انتقالی یا انهدامی) باشد. بنابراین جمهوری اسلامی برای تقویت پایههای امنیت ملی خود چاره ای ندارد که در حوزه سیاست داخلی دست به یک «پارادایم شیفت» بزند. این پارادایم شیفت دارای سه بُعد خواهد بود که میتواند امنیت ملی ما تقویت و پایدار سازد.
جمهوری اسلامی در طول این چهار دهه به تدریج سه بخش بزرگ از شهروندانش را از مشارکت جدی و موثر در فرایند توسعه کشور حذف کرده است و با این حذفها، مجموعه انرژی ملی ما به جای انباشت و تمرکز بر روی فرایندهای توسعه آفرین، به شکلی پارهپاره درآمده و در جهت کنترل و تخریب یکدیگر به کار گرفته شده است.
بخش اول، میلیونها نفر از ایرانیانی هستند که به خارج از کشور مهاجرت کرده اند. اینان عموما از نخبگان و دانشآموختگان عالی کشور بودهاند. یعنی هم اینک نه تنها چندین میلیون تحصیلکرده متخصص در خارج از کشور داریم بلکه سرمایههای آنها نیز چند هزار میلیارد دلار تخمین زده میشود. با حذف این جمعیت عظیم از فرایند توسعه کشور، عملا فرصتهای فراوانی را از کف میدهیم. ورود ده درصد سرمایههای ایرانیان خارج، به داخل کشور، عملا میتواند چنان موج اقتصادی ایجاد کند که اقتصاد ما را از زمینگیری خارج سازد. حتی اگر همهی ایرانیان خارج بتوانند سالی یکبار به کشور سفر کنند معادل پنجاه درصد درآمد نفت، برای کشور ارز آوری خواهد داشت. هواپیمای انقلاب چهار دهه است از باند پرواز بلند شده است اما خلبان هنوز اعلام نکرده است که کمربندها را باز کنید. وقت آن است که با اعلام «عفو عمومی» اجازه دهیم همه ایرانیانی که در داخل جرمی مرتکب نشدهاند و شاکی خصوصی ندارند بتوانند بدون نگرانی از برخوردهای امنیتی، به ایران تردد کنند. به گمان من، در شرایط کنونی که ظرفیت تقاضا و منابع مالی در اقتصاد داخلی به شدت محدود شده است، تنها راه موثر و فوری برای احیای اقتصاد زمین گیر شده کنونی ــ که نفسهایش به شماره افتاده و اکنون وارد فاز «آذر آبی شدن» شده است و به زودی وارد فاز «ونزوئلایی شدن» خواهد شد ــ گشودن راه و آغوش برای ورود و مشارکت ایرانیان خارج از کشور در بازسازی اقتصاد کشور است.
بخش دوم از جمعیت به حاشیه رانده شده یا حذف شده کشور، میلیونها نفر از ایرانیانی هستند که به جرم اعتراض به نتایج یک انتخابات، گاه و بیگاه به آنها اتهام فتنه میزنیم و فرصتهای مختلف را از آنها دریغ میکنیم و امکان حضور آنها را در عرصههای مختلف سلب میکنیم و حجم زیادی از انرژی کشور را صرف مبارزه و حذف و کنترل آنها میکنیم. غافل از آن که این کشتی بدون پارو زدن همهی ساکنان آن به سرمنزل مقصود نخواهد رسید. ما به خطا مناقشه ۸۸ را به یک گسل عظیم اجتماعی و سیاسی تبدیل کرده ایم که هر از گاهی فعال میشود و زلزلهای در فضای اجتماعی و سیاسی ایران برپا میکند. ما (دو طرف ماجرا) چارهای نداریم که با اعلام «آشتی ملی» و حلوفصل مناقشه ۸۸، و عبور از مرحله مقصریابی (صرف نظر از این که چه کسی مقصر بوده است)، به سطح تازهای از تعامل ملی دست یابیم و برای بیرون کشیدن کشتی به گل نشسته اقتصاد، عزمی ملی ایجاد کنیم. به گمان من اعلام «آشتی ملی» در دسترسترین نقطه برای آغاز یک «پارادایم شیفت» عمومی در کشور خواهد بود. توانایی جمهوری اسلامی در حفظ پایداری و پویایی خود برای آینده، در همین آزمون گذار از مناقشه ۸۸ روشن خواهد شد. و البته برای این گذار، فرصت چندانی نداریم. یک حادثه کوچک، مثل مرگ یکی از رهبران جنبش سبز، میتواند حتی فرصت پارادایم شیفت را نیز از ما بگیرد.
و سرانجام بخش سوم جمعیت حذف شده و نادیده گرفته شده کشور، میلیونها نفر از ایرانیانی هستند که فارس و شیعه نیستند. عقب ماندگی توسعهی منطقهای در استانهایی که جمعیت اصلی آنها فارس و شیعه نیستند، حکایت از اعمال یک رویه بلندمدت و پایدار از تبعیض یا دستکم غفلت نسبت به این مناطق دارد. مردم این مناطق کاملا دل شکسته و ناامیدند. بازسازی امید و جلب مشارکت جدی آنها در فرایند توسعه، گام سومی است که تا بر داشته نشود، همواره باید به این مناطق به دید امنیتی بنگریم و بخش بزرگی از انرژی ملی خود را صرف کنترل این مناطق کنیم. و همین کنترل باعث می شود که فضا امنیتی بماند و بنابراین سرمایهها به این استانها جلب نشود و باز این مناطق در چرخه عقبماندگی بیشتر فرو روند و عدم رضایت شان بیشتر شود و باز ما احساس خطر کنیم و اوضاع را امنیتیتر کنیم. این چرخه شوم که سی سال است ادامه یافته، جایی باید شکسته شود و دیرتر از این نیز خطا خواهد بود. من البته در این نوشتار، به علت همزمانی آن با اعلام نتایج همه پرسی استقلال اقلیم کردستان، تمرکز سخنم بر کُردهاست، اما به واقع شهروندان همه اقوام و مذاهب ایران را مد نظر دارم.
کُردها عاشق ایرانند. کُردها در واقع ایرانیانی هستند که از زمان حمله یونانیان به ایران، مرزداران مرزهای غربی ایران بودهاند. آنان نه تنها در ۲۴۰۰ سال پیش در سپاه اردشیر دوم هخامنشی، در مقابل یونانیان ایستاده و ارتش ده هزار نفری یونان را به شکست کشانده اند، بلکه در چهارصد سال اخیر نیز همواره مرزهای غربی ایران را حراست کرده اند. گمان نکنیم مرزهای غربی ایران را دولتهای مرکزی حفاظت کرده اند. آنان اگر هم چنین کرده اند با حضور و مشارکت و حمایت کُردها چنین کرده اند. کُردهای ایران هیچگاه تجزیه طلب نبوده اند اما همواره «حق طلب» بوده اند و البته گاه این حق طلبی را با زور و خشونتی که از طبیعت خشن آن اقلیم آموخته اند، همراه کرده اند.
اما اکنون کردها چهل سال است که نشان داده اند در برابر سیاستهای تبعیض آمیز و گاه کودکانهی ما مرکز نشینان، صبری استراتژیک دارند. ما باید این صبر استراتژیک را ارج بگذاریم. اما فراموش نکنیم که ما اکنون با نسل جوان تحصیل کرده کُرد روبهرو هستیم. بدون یک «پارادایم شیفت» در سیاستهای مان نسبت به اقوام و به طور خاص نسبت به کُردها، البته نباید انتظار داشته باشیم که امواج جوانان تحصیلکرده اما بیکار مناطق کرد نشین، نسبت به نگرانی های ما همدلی نشان دهند. (دو نمونه از نگاه جوان تحصیلکرده کُرد را در نامههایی که در پیوست این نوشتار آوردهام حتما بخوانید).
استقلال کردستان عراق به خودیخود هیچ تهدیدی برای ما نیست، به شرط آن که ما نه حق برادری، دستکم حق خواهری برای هموطنان کُردمان قائل باشیم. اگر اقلیم کردستان به یک کشور کاملا مستقل هم تبدیل شود، اکثریت قاطع کُردهای ایرانی تمایلی به تجزیه طلبی نخواهند داشت این را من پس از سالها تردد مدوام به کردستان و کرمانشاه و همنشینی با بزرگان و روشنفکران آنان دریافته ام اما تنها یک شرط دارد و آن این که ما به حسین «ع» اقتدا کنیم و بر پیمانهایمان وفادار بمانیم. این خواسته بهحقی است که دستکم همان حقوقی که قانون اساسی پر تبعیض ما برای اقوام مصرح کرده است را برای آنان قائل باشیم. اجازه بدهیم در کنار زبان فارسی، زبان مادری شان را نیز بخوانند، مدیریت های شهری و استانی خودشان را خودشان بر عهده بگیرند، اجازه بدهیم نهادهای مدنی تاسیس کنند و درمسائل منطقهای خودشان مشارکت کنند، اجازه بدهیم مساجد تازه برای خودشان بسازند، اجازه بدهیم موسیقی و ادبیات و رقص محلی و لباس بومی و جشنهای سنتی خودشان را داشته باشند و در یک کلام: اجازه بدهیم کُرد باشند، بلوچ باشند، ترکمن باشند، عرب باشد ولی ایرانی باشند.
من شک ندارم که اگر ما دست به پارادایم شیفت بزنیم و حقوق قانونی آنها را رعایت کنیم، همین جوانان کُرد ایرانی حافظ منافع و حاکمیت ملی ما حتی در برابر اقلیم کردستان خواهند بود و اگر چنین نکنیم آنگاه نه تنها کُردها بلکه بخش بزرگی از یازده میلیون حاشین نشین شهرهای بزرگ، نزدیک به ده میلیون بیکار آشکار و پنهان، حدود ۵ میلیون ایرانی خارج از کشور، و میلیونها ایرانی حامی جنبش سبز، امواج کارگران اخراجی و صدها هزار نفر سپرده گذار بانکهای ورشکسته، همگی تهدیدی برای امنیت ملی خواهند بود. مگر لیبی یا مصر یا سوریه در کنار خودشان اقلیم مستقل کردستان داشتند؟ آنها از درون دچار انهدام شدند.
بنابراین جمهوری اسلامی باید دست به یک پارادایم شیفت بزرگ در داخل بزند و در سه حوزه جمعیتی یاد شده، نگرش و سیاست خود را تغییر اساسی بدهد و نشان دهد که واقعا همه ایرانیان را شهروند درجه یک ایران میداند و خواهان مشارکت آنها در فرایند توسعه کشور است. شک نکنیم که بدون مشارکت همه بخشهای ملت ایران، عبور از بحرانهای در پیش رو ممکن نخواهد بود. اما دقت کنیم که این پاردایم شیفت نباید به عنوان تاکتیکی برای بقا تلقی شود وگرنه سرنوشت برجام را خواهد یافت. ما باید خطاهای گذشته را بپذیریم و از صمیم قلب تصمیم بگیریم که تغییر کنیم و حقوق همهی شهروندانمان را مطابق قانون اساسی محترم بشماریم. اگر بهبود یا اصلاح یا تحول، بدون صداقت ممکن باشد، پاردایم شیفت، بدون آن ممکن نیست. ما برای بقا راهی نداریم جز آنکه با خود صادق باشیم که صدق یکی از بهترین راههای نجات است (النجات فی الصدق). و البته صدق حقیقی کاری بس دشوار است. به قول جنید: «صدق آن است که راست گویی در آن کار که راست مینشود جز به دروغ.»
محسن رنانی
۹ مهرماه ۱۳۹۶
عصر عاشورای ۱۴۳۹
برای خواندن پیوست این نوشتار (نامه جوانان تحصیل کرده کُرد به رنانی) کلیک کنید.
منبع وبسایت نویسنده